سود خالص سال 1401 رایتل با کاهش 80 درصدی، به 29 میلیارد تومان رسید

سود خالص سال 1401 رایتل

رایتل در سال 1401 درآمد حدود 2500 میلیارد تومانی و سود خالص 29 میلیارد تومانی داشت. این درحالی است که اپراتور مذکور در 1400 موفق به ساخت 140 میلیارد تومان سود شده بود. یکی دیگر از نکات قابل تأمل گزارش سالیانه رایتل، افزایش 2 برابری درآمد از پیامک در عصر پیام‌رسان‌هاست.

مطلب مرتبط:خودرو وارداتی



صورت‌های مالی 12 ماهه رایتل منتهی به اسفندماه 1401 روی کدال منتشر شد. گزارش موجود نشان می‌دهد این اپراتور در سالی که گذشت، نزدیک به 2500 میلیارد تومان درآمد کسب کرده که نسبت به سال 1400، حدود 30 درصد افزایش یافته است.

مطلب مرتبط:واردات خودرو



اما سود خالص این شرکت در مقایسه با 1400 حدود 80 درصد کاهش یافته و به 29.3 میلیارد تومان رسیده است.

اما چه دلایلی منجر به کاهش سود خالص رایتل شده؟ اگر به صورت‌های مالی این اپراتور دقت کنید، سود عملیاتی رایتل در سال 1401، 56 میلیارد تومان بیشتر از سال 1400 است. بنابراین کاهش سود خالص این شرکت در بخش سایر درآمدها و هزینه‌های غیرعملیاتی رقم خورده؛ جایی که رایتل بیش از 73 میلیارد تومان زیان شناسایی کرده است. درحالی‌که در سال 1400 برای این ردیف، درآمد 136 میلیارد تومانی گزارش شده بود.

توضیحات گزارش مالی رایتل نشان می‌دهد این اپراتور زیان 200 میلیارد تومانی از تسعیر ارز داشته؛ زیانی که ناشی از افزایش نرخ ارز در سال 1401 و تسعیر بدهی ارزی تسویه‌نشده سنوات قبل رایتل است (بدهی که بابت خرید تجهیزات از شرکت‌های خارجی تأمین‌کننده تجهیزات مخابراتی است).

آمارها نشان می‌دهد رایتل از دو جهت از سمت دولت ضربه خورده؛ نخست افزایش نرخ ارز و دیگری تأثیر بر درآمد با فیلترینگ گسترده.

افزایش دو‌برابری درآمد از پیامک

رایتل در سال 1401 درآمد 54 میلیارد تومانی از فروش سیم‌کارت و مودم، 2435 میلیارد تومانی از ارائه خدماتی همچون اینترنت و مکالمه و درآمد 4.5 میلیارد تومان نیز از سود سرمایه‌گذاری کسب کرده است.

جزئیات درآمد رایتل در گزارش مالی سالیانه نشان می‌دهد این شرکت در سال 1401 حدود 227 میلیارد تومان از مکالمه صوتی، 39.5 میلیارد تومان از پیامک و 395 میلیون تومان از خدمات ارزش‌افزوده درآمد داشته است.

افزایش 121 درصدی درآمد رایتل از پیامک نیز در نوع خود جالب‌توجه است. با توجه به اینکه هزینه ارسال پیامک در دو سال گذشته کمتر از 25 درصد افزایش یافته و از سوی دیگر، آمارهای رگولاتوری نشان می‌دهد تعداد مشترکین این اپراتور تغییرات زیادی نداشته است، به‌نظر می‌رسد این افزایش ناشی از افزایش ارسال SMS بوده است.

اما در عصر ارتباطات و پیام‌رسان‌ها چرا باید تعداد ارسال پیامک افزایش یابد؟ به‌نظر می‌رسد این موضوع را باید در قطع اینترنت همراه در مهرماه 1401، فیلترینگ و ازکار‌انداختن فیلترشکن‌ها جستجو کرد.

درآمد رایتل در سال گذشته از دیتای مشترکین نیز حدود 1283 میلیارد تومان بوده که نسبت به سال 1400، رشد کمتر از 20 درصدی داشته است. بنابر آمارهای رگولاتوری، این اپراتور سهم 4 درصدی از بازار اینترنت همراه دارد.

شاید اگر فیلترینگ گسترده در نیمه دوم سال 1401 رخ نمی‌داد، رایتل از این مسیر درآمد بیشتری نیز کسب می‌کرد. این شرکت افزایش درآمد اینترنت را ناشی از افزایش استفاده مشترکان از سرویس اینترنت و افزایش کسب‌وکارهای مجازی می‌داند. این درحالی است که مدیرعامل شرکت رایتل آبان‌ماه سال 1401 نامه‌ای به وزیر ارتباطات نوشت و اعلام کرد به‌دلیل محدودیت‌های اینترنت و کاهش درآمدهای این شرکت، احتمال خروج رایتل از بازار ارتباطات کشور وجود دارد. اما واکنش وزیر ارتباطات به این نامه تنها یک جمله بود: «عده‌ای تلاش دارند ضعف‌های مدیریتی خود را گردن اتفاقات اخیر بیندازند». این درحالی است که افت درآمد ناشی از فیلترینگ به‌وضوح در صورت‌های مالی همراه اول هم قابل مشاهده بود.

به‌طور کلی، رایتل در سال 1401 بیش از 1500 میلیارد تومان از ارائه خدماتی همچون اینترنت، پیامک و مکالمه صوتی، بیش از 200 میلیارد تومان از اتصال متقابل و رومینگ و بیش از 670 میلیارد تومان از انتقال موقت منافع طیف فرکانسی درآمد داشته است.

هزینه 182 میلیارد تومانی رایتل برای خرید پهنای باند

آن‌طور که در صورت‌های مالی اپراتور سوم آمده، این شرکت برای خرید پهنای باند اینترنت نزدیک به 182 میلیارد تومان هزینه کرده است؛ هزینه‌ای که به شرکت ارتباطات زیرساخت، واردکننده انحصاری اینترنت، پرداخت شده.

سازمان تنظیم مقررات سهم 388 میلیارد تومانی از درآمد این اپراتور داشته که بابت تسهیم درآمد مقرر در پروانه بهره‌برداری رایتل بوده است.

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *