تنها ۲۲ کشور در جهان ذخایر الماس خام یا الماس تراش نخورده را در قلمرو خود دارند و به استخراج آن مشغول هستند. اینفوگرافیک زیر کشورهایی که بر استخراج الماس خام سلطه دارند را نشان می دهد.
نکته: هر قیراط معادل ۲۰۰ سوت است و از آنجا که هر ۱۰۰۰ سوت معادل یک گرم است در نتیجه هر ۵ قیراط ، وزنی برابر با ۱ گرم دارد یا به عبارتی دیگر هر قیراط معادل ۲۰۰ میلی گرم یا ۰.۲ گرم یا یک پنجم گرم هست.
روسیه با استخراج نزدیک به ۴۲ میلیون قیراط در سال ۲۰۲۲، به عنوان بزرگترین تولید کننده الماس خام جهان، جایگاه اول را به خود اختصاص داده است، که بسیار جلوتر از همتایان خود است.
اختلاف زیاد جایگاه روسیه نسبت به بوتسوانا که با تولید ۲۴.۸ میلیون قیراط الماس در رتبه دوم قرار دارد و کانادا که با تولید ۱۶.۲ میلیون قیراط، جایگاه سوم را به خود اختصاص داده است، نشان می دهد که تولید الماس در روسیه به دلیل روشن نبودن جزئیات معاملات و قابل ردیابی نبودن منشاء الماس به منظور دور زدن تحریم های اعمال شده بر علیه این کشور، پس از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین به کار گرفته می شود.
در اینجا خلاصه ای از تولید الماس خام در جهان را ببینید:
مانند بسیاری از منابع دیگر مثل نفت، طلا و اورانیوم، معادن الماس خام به طور نابرابر توزیع شده است. ۱۰ کشور برتر تولید کننده الماس خام از نظر وزنی ۹۹.۲ درصد از کل الماس های خام استخراج شده در سال ۲۰۲۲ را به خود اختصاص داده اند.
رتبه بندی بر اساس ارزش
قیراط بالاتر استخراج شده لزوما به معنای ارزش بالاتر الماس نیست. عوامل دیگری مانند برش، رنگ و شفافیت نیز بر قیمت الماس تأثیر میگذارند. در جدول زیر رتبه بندی کشورها بر اساس ارزش الماس استخراج شده آنها را بر اساس دلار آمریکا در سال ۲۰۲۲ ببینید.
بنابراین، اگرچه بوتسوانا در سال ۲۰۲۲ تنها ۵۹ درصد وزن الماس روسیه را تولید کرد، ارزش تجاری آن نزدیک به ۵ میلیارد دلار بود که تقریباً ۱.۵ برابر بیشتر از روسیه در همان سال می شود. نمونه دیگر آنگولا است که در تولید الماس در رتبه ششم قرار دارد، اما در ارزش الماس رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. هر دو کشور، همچنین آفریقای جنوبی، کانادا و نامیبیا،) الماس های خشن با کیفیت جواهری را در مقابل کشورهایی مانند روسیه و جمهوری دموکراتیک کنگو که الماس آنها عمدتاً برای مصارف صنعتی تولید می شود، تولید می کنند.
کدام مناطق بیشترین الماس را در سال ۲۰۲۲ تولید کردند؟
جای تعجب نیست که آفریقا بزرگترین منطقه تولید کننده الماس خام است که ۵۱ درصد وزن و ۶۶ درصد از نظر ارزش تولید را به خود اختصاص داده است.
با این حال استخراج الماس در آفریقا یک پدیده نسبتاً جدید است و کمتر از ۲۰۰ سال قدمت دارد. الماسها در ۲۰۰۰ سال پیش در هند کشف شده و ارزشمند بوده و بعداً در غرب به فراعنه مصر و امپراتوری روم رسیده اند.
با آغاز قرن بیستم، تولید الماس در مقیاس بزرگ آغاز شد: ابتدا در آفریقای جنوبی و چند دهه بعد در سایر کشورهای آفریقایی. در واقع بین سال های ۱۸۸۹ تا ۱۹۵۹، آفریقا ۹۸ درصد از الماس های جهان را تولید می کرد و در نیمه دوم قرن بیستم، اصطلاح الماسهای خونین یا سنگهای کثیف در رابطه با تجارت الماس که به آن دسته از الماسهایی که در مناطق جنگی و در اردوگاههای کار اجباری آفریق استخراج و صیقلنخورده به فروش میرسند، به وجود آمد.